Články

Chyby při prodeji nemovitosti

7 chyb, kterých je potřeba se vyvarovat při prodeji nemovitosti Chystáte se nakládat s majetkem, který má zřejmě několikamilionovou hodnotu. Mnoho lidí udělalo při prodeji mnoho chyb. Vy je ale dělat nemusíte. Seznamte se s dnešním realitním trhem. Zde je 7 největších chyb, které už udělali jiní a vy je dělat nemusíte! První chyba – (…)

Jaké dokumenty musíte předat?

Prodáváte dům? V případě , že ano, měli byste vědět, že jste povinni předat kupujícímu nejen Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB, pokud nebyl dům postaven před rokem 1947), ale i stavební dokumentaci. Přečtěte si proč. Právní úprava povinného držení dokumentace skutečného provedení stavby popř. zjednodušená dokumentace stavby (pasport stavby) je v tuzemsku uzákoněna ve dvou (…)

Daň z nabytí nemovitých věcí platí ode dneška kupující

Od 1. listopadu platí při převodu nemovitosti daň z nabytí nemovitých věcí výhradně nabyvatel. Tedy ten, kdo je jejím novým majitelem. Smluvní dohoda o tom, kdo bude poplatníkem této daně, tak už není možná. Rozhodným dnem vzniku daňové povinnosti je vždy den nabytí vlastnického práva k nemovité věci. V nejčastějších případech (kupní, směnné smlouvy) je (…)

Daň z nabytí nemovitosti bude platit kupující

Z celé EU je Česko, Polsko a Slovinsko ojedinělé, protože všude tady platí daň při převodu nemovitosti prodávající. Proto byl u nás schválen zákon, který říká, že ona 4% bude platit kupující. Při koupi nemovitosti nyní nově zaplatí daň kupující. 1.6. 2016 poslanci schválili úpravu zákona, o které se mluvilo už dlouhou dobu. 27.7. 2016 (…)

Češi propadli investičním bytům

Investiční byty mohou při správném postupu vynášet mezi třemi až pěti procenty ročně. Menší byty jsou ideální pro investory hledající co nejvyšší výnosy. Češi propadli investování do nemovitostí. Důvod je nasnadě: nulové výnosy ze spoření a nejistá situace na finančních trzích stále více lidí motivují k tomu, aby hledali alternativní způsoby zhodnocení úspor. A právě (…)

Daň z nabytí nemovitosti bude nově platit kupující

Poslanci schválili, že daň z nabytí nemovitosti bude nově platit výhradně kupující. Kdybychom zrušili daň z nabytí nemovitosti, ušetřili bychom statisíce daňových přiznání ročně, prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.  Svůj pozměňovací návrh na zrušení této daně ale Sněmovnou neprotlačil. Dolní komora nakonec novelu zákonného opatření schválila s tím, že daň z nabytí nemovitosti bude (…)

Ceny nemovitostí jsou konečně normální

Jaká je v současnosti situace na trhu s nemovitostmi, pokud jde o koupi a prodej – převažuje nabídka nebo poptávka? V současné době převažuje nabídka nad poptávkou. Tedy, stále je bytů a domů na prodej více než zájemců, kteří by je chtěli kupovat. Říkáme tomu trh kupujícího. Ten, kdo má dnes peníze, ať už hotově, (…)

Jak poznat dobrého makléře? 4 rady

Možná si právě teď pokládáte tuto otázku. Ať si nakonec vyberete mě nebo některého z mých kolegů, vybírejte dobře. A podle čeho? Možná vám napoví následující 4 rady. 1. Vybírejte makléře, který svou profesi vykonává. Možná to zní zvláštně, ale je to tak. Mnoho realitních makléřů dělá tuto profesi jen tak mimochodem, na internetu najdete (…)

Načančané a megalomanské vily z 90. let nikdo nechce

Smutný konec podnikatelského baroka: z někdejší chlouby bohatých rodin se stávají chátrající „domy hrůzy“. Jsou velké, drahé na provoz, není o ně zájem. Na začátku byl sen jedné generace konečně bydlet v něčem krásnějším a honosnějším, než je stísněný byt v paneláku. 90. léta tuto možnost přinesla. Desetitisíce rodin si na okraji měst postavily vlastní (…)

Daň z nabytí nemovitosti bude i nadále platit prodávající!

Původní termín 1.4.2016, kdy měla začít platit povinnost kupující strany platit daň z nabytí nemovitostí se odkládá. Do odvolání platí stávající úprava. Z transakce se však platí 4 % daň z nabytí nemovitosti. Ovšem, zde se to začíná komplikovat. Kupující kupuje, tedy nabývá nemovitost. Daň z nabytí přesto platí strana, která prodává. Nelogičnost v češtině (…)